Welkom aan Yvoir
 

 


Geschiedenis en geo 

 

De dorpen

 

 

 


Omgeving

 

Virtueel album

 

 

 YVOIR !

Vol van geschiedenis, ambachtelijke cultuur en een rijk patrimonium, presenteert Yvoir, dochter van de Boven-Maas, u alle pittoreske charmes en een deugdelijke verwelkoming waarvan « fleurons » het aangename van de Maas.

Bevallige dorpen met vaak suggestieve namen, onderbroken door landbouwvelden, groene weiden en loofbomen, geven aan de gemeente een ruraal karakter en een hoog landelijk gehalte dat geschikt is om u te bekoren dankzij de schoonheid van de natuur en de frisse buitenlucht.

Spontin, met haar geografische centrum wan Wallonië, haar molen en opmerkelijk feodaal kasteel; Purnode en haar brouwerij van Bocq met verschillende artisanale bieren (op de manier van vroeger), Godinne en haar priorij, haar kerk, haar oude boerderij, Mont en haar Trou Bernard voor speleologie ; Dorinne, Durnal, Evrehailles met mooie stenen huizen en Houx, gedomineerd door de ruïnes van het kasteel van Poilvache, prachtig middeleeuws fort (13de & 14de eeuw), het grootste van de Maasvallei ; Yvoir, oud industrieel Maasstadje waar de ontginning en bewerking van stenen (zandsteen, klein graniet) de ijzerindustrie verdrongen hebben, waarvan Yvoir het belangrijke centrum was vanaf de Gallische tijd tot het einde van de 19de eeuw.

Enkele huizen van hoogovenseigenaars, waaronder het mooie kasteel van Bouvignes (1751), en enkele lokale woorden (maka, marteau...) roepen de welvaart van de metaalindustrie in Yvoir op, momenteel geëngageerd in de promotie en exploitatie van verschillende toeristische en sportieve bronnen van de gemeente.

De trekpleisters ontbreken niet. Laten we deze even door elkaar heen vermelden:
l’île d’Yvoir, haar sportieve mogelijkheden en recreatiepark ter grootte van 2 ha ; het kasteel van Poilvache, de Brouwerij van Bocq, het Domein van Champalle, natuurreservaat, een grote omnisporthal, tennisterreinen, plaatsen om aan bergbeklimming te doen, speleologie en watersporten ; de rivier en de Bocq, ontmoetingsplaats voor hengelaars…
Verschillende bewegwijzerde wandelpaden en gedetailleerde fietscircuits die u uitnodigen om een geweldige regio te doorkruisen en om haar schoonheid, bezienswaardigheden en mensen te ontmoeten.

Van een simpele tent op de camping tot een prestigieuze chambre d'hôte, van een gemoedelijke maaltijd tot een sterrenrestaurant... de mogelijkheden om te logeren en eten zijn eindeloos en gevarieerd en zijn de mooiste en beste manieren om Yvoir en haar omgeving te ontdekken. 
 
Welkom aan iedereen !

 

 
up
up