Purnode PDF Afdrukken E-mail
Welkom aan Yvoir - De dorpen

PURNODE

  In het dal van een droog valleitje
recht tegenover de vallei van Bocq,
die naar het noorden stroomt, vinden we Purnode. Een
groot dorp met bewoning versnipperd over
verschillende zones benadrukt
door het reliëf van het terrein.
De bewoning is lineair opgesteld
en bevindt zich langs de route Yvoir-Spontin
die tijdens de vorige eeuw werd opgericht en die goed uitkomt
door zijn materiaal.

Er kunnen verschillende nisjes, blauwselstenen
en bakstenen uit het begin van de 20ste eeuw
ontdekt worden.
Men merkt er ook de overblijfselen
van de geplaveide stenen in waaiervorm in het
centrum van het dorp.

 

De Brouwerij van Bocq is een prachtige
traditionele brouwerij opgericht in 1858
en die sindsdien al haar inspanningen steekt
in het brouwen van bier.
Het hele jaar door verwelkomt de brouwerij bezoekers
die meer willen leren over de fabricatietechnieken.

De Brouwerij van Bocq verenigt een
traditioneel beeld en echte knowhow
met een streven naar perfectie en
professionalisme.

 

  
 

Geschiedenis en Erfgoed

De naam " Purnode " herinnert volgens Carnoy aan een bos met pruimenbomen ('pronote' in de 10de eeuw). De laatste letters -ode betekende vaak een romantisering van het germaanse " wald " (bos).

In de 15de eeuw was Purnode een bescheiden gehucht met 5 huizen. In 1628 telde men er 4 boerderijen rond het bos. Het gebied vormde een landsheerlijkheid voor het eerst genoteerd voor het Feodale Hof van Poilvache door Gérard de Spontin in 1303. Het leengoed van Solonne was een seigneuriale boerderij die in 1445 in brand werd gestoken door de Dinantenaren en in 1580 terug opgebouwd werd als abdij voor monniken van Moulin die een gift aan een klooster hadden geschonken. Dit werd bewaard tot aan het eind van het Ancien Régime. 

In 1834 had Purnode een agrarische bestemming. Men verbouwde er spelt, rogge, gerst, haver, veldbonen, aardappelen, pruimenbomen, perenbomen, etc.  

De handel was beperkt tot landbouwproducten en dierlijke producten, evenals wol en boter.

 

Erfgoed

De parochiekerk van Saint-Remacle is een neo-romaans bouwwerk in kalk gebouwd op een nieuwe locatie in 1880-1881.

De Brouwerij van Bocq werd in 1858 opgericht door Martin Belot Jaarlijks produceert de Brouwerij van Bocq meer dan 6 miljoen liter bier, allemaal gespecialiseerde bieren en hergist na het bottelen. De Brouwerij is nog een van de weinigen in de streek Namen. Ze beschikt over een grote hal voor opslag en gisting en dit om te voldoen aan de vraag. Alle producten van de Brouwerij worden na botteling gedurende 14 dagen opgeslagen op een constante temperatuur van 25 graden waardoor de bieren hun bijzondere smaak krijgen.

Het toneelgezelschap Saint-Remacle werd in 1879 geboren. " Les Echos du Bocq ", zangvereniging met liberale stroming deed in 1868 haar intrede. In 1879 werd de katholieke zangvereniging vervangen onder invloed van de onderwijzer Edouard Beuzard. Het is aan het begin van de eeuw dat de vereniging voor een toneelrichting kiest. Ze was zeer actief. Het is het koor van Purnode dat de kiosk van Ciney inwijdde, kort na de oorlog van 1914-1918. De zangers kwamen naar de hoofdplaats van de Condroz op karren van de brouwerij die voor de gelegenheid versierd waren met bloemen.

Graniet : de steengroeve van graniet bevindt zich op de weg die naar Evrehailles leidt. De arbeiders werden beschermd tegen wind, zon en regen door takken van de bomen. Het was zwaar werk, maar hierdoor waren er veel arbeidsplaatsen in Purnode, Yvoir en de naburige dorpen waarvan de bodem rijk aan kalk was.

Laatst geupdate op ( mardi 25 novembre 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
 
up
up